Criza de sânge din România, mai ales în situații de urgență, a fost și rămâne deocamdată una din marile probleme de care se lovește sistemul medical românesc.

Găsirea unor donatori potriviți vine de multe ori prea târziu și duce la situații disperate ale celor care au persoane în nevoie de transplant sanguin.

De cele mai multe ori cadrele medicale pun sarcina găsirii donatorilor potriviți pe umerii familiilor.Acestea ajungând să își contacteze rudele și prietenii, sau chiar fac apeluri disperate în presa, încercând să găsească donatori.

Donatorionline.ro este o soluție simplă care a luat ființă în anul 2010 în urma unei experiențe nefericite. ( citeste aici )

Din 2010 până astăzi nu se știe exact numărul vieților salvate cu acest site, datorită faptului că fondatorii au dorit să creeze un sistem automat , funcțional 24 de ore din 24 pe tot parcursul anului. Cei care au avut nevoie de ajutor au ajuns ușor si fară intermediari la cei care pot și au dorit să îi ajute.

Acest sistem a funcționat timp de 8 ani cu foarte mici întreruperi din motive financiare.

De-a lungul acestor ani site-ul a fost întreținut exclusiv de fondatorii acestuia. Încercări de evaluare a numărului celor care s-au folosit de donatorionline.ro au fost făcute în general de mass-media (citeste aici) , care au oferit nenumărate exemple de cazuri rezolvate cu ajutorul acestui website.

Aceste estimări au arătat că numărul celor salvați este cuprins între câteva zeci până la câteva sute pe an.

În anul 2018 odată cu noile reglementări europene a fost nevoie de o reconstrucție din temelii a site-ului iar acesta a fost  închis pe perioada acestei reconstrucții, singurul mod de a ajuta pe cei ce au nevoie fiind prin emailul de contact.

Solicitările de donatori potriviți nu au încetat să vină chiar pe email iar pe parcursul reconstrucției site-ului (aproximativ 3 săptămâni) au fost rezolvate 5 situații de urgentă dintre care 3 copii.

Astăzi, datorită celor ce s-au hotărât să ofere un ajutor financiar acestui proiect atât de simplu și eficient,  siteul care salvează vieți este din nou funcțional și își propune un nou orizont.

Se spune ca „Cel ce salvează o viață, salvează o lume întreagă” iar noi, colectivul de la donatorionline.ro, considerăm că adevărații eroi salvatori sunt aceia care s-au înscris pe listele de donatori și au răspuns afirmativ celor care au avut nevoie de sânge.

Noul site își propune să fie la fel de eficient ca și cel vechi. În noua formulă, echipa donatorionline.ro  își propune să ofere pe langă lista cu donatorii de sânge listați pe grupe sanguine și RH, informații utile despre anumite centre medicale, articole de blog ce pot conține acele informații din categoria ”bine de stiut”.

Deși noile reglementări europene au adus din punct de vedere tehnic un procedeu mai complicat de înscriere a datelor noi sperăm că numărul celor înscriși va crește.

În felul acesta comunitatea formată de cei înscriși pe donatorionline.ro poate să acopere urgențele de sânge în orice colț al țării. Vă mulțumim și vă dorim sănătate ! Echipa donatorionline.ro 2018 * Victor îți mulțumesc că ai fost lângă mine în toți acești 8 ani ! Fondator Titus B.