1. Condiţii Generale

Va recomandam sa studiati acest document cu atentie inainte de a incepe utilizarea acestui website sau a serviciilor sale.
(i) UTILIZAREA IN CONTINUARE A ACESTUI WEBSITE SAU A SERVICIILOR SALE ESTE ECHIVALENTA CU O CONFIRMARE EXPLICITA A ACCEPTARII TUTUROR PREVEDERILOR ACESTUI DOCUMENT.
Asociația CIVITAS BISTRIȚA isi rezerva dreptul de a modifica acest document in orice moment si in orice fel.
Modificarile respective vor intra in vigoare din momentul in care vor fi introduse in prezentul document. Din acest motiv, va invitam sa recititi periodic prezentul document. Daca, in orice moment, doriti sa nu mai acceptati in intregime prevederile acestui document, aveti posibilitatea de a nu mai utiliza acest website.
Orice utilizare a acestui website sau a serviciilor sale va fi considerata un accept al termenilor si conditiilor continute in prezentul document.
(ii) Acest website, care poate fi accesat public la adresa http://www.donatorionline.ro, denumit in
continuare in acest document “donatorionline.ro”, este un produs al Asociatiei CIVITAS BISTRIȚA.
Toate drepturile de copiere, reproducere si distributie sub orice forma sunt rezervate si apartin Asociației CIVITAS BISTRIȚA, in conformitate cu legislatia in vigoare in Romania.
(iii) Continutul donatorionline.ro si al publicatiilor sale nu reprezinta un punct de vedere oficial al institutiilor, organizatiilor si persoanelor care au furnizat informatiile prezentate in cadrul donatorionline.ro.
(iv) Echipa donatorionline.ro face toate eforturile pentru a furniza permanent informatii corecte despre parteneri si serviciile acestora, preluate din surse autorizate, ori de cate ori acest lucru este posibil.
(v) Asociatia CIVITAS BISTRIȚA si donatorionline.ro nu pot fi facuti raspunzatori pentru modul in care un utilizator al website-ului utilizeaza in orice fel informatii prezentate in acest website. Donatorionline.ro si Asociatia CIVITAS BISTRIȚA nu isi asuma raspunderea, in nici o situatie, pentru nici o dauna, pricinuita direct sau indirect, suferite ca urmare a utilizarii sau a intreruperii utilizarii informatiilor si serviciilor furnizate de donatorionline.ro.
Asociatia CIVITAS BISTRIȚA si donatorionline.ro nu pot garanta faptul ca sistemele informatice sau programele software folosite pentru afisarea sau transmiterea informatiei pe/de pe donatorionline.ro sau in orice alta forma nu contin virusi ori alte secvente distructive de cod sau alte proprietati distructive, deoarece aceste sisteme si programe software nu sunt realizate de catre/sub controlul Asociatia CIVITAS BISTRIȚA sau donatorionline.ro.
(vi) Fiecare utilizator al donatorionline.ro este de acord ca, la cererea Asociației CIVITAS BISTRIȚA, sa exonereze de raspundere donatorionline.ro si Asociatia CIVITAS BISTRIȚA pentru orice actiuni judiciare sau extrajudiciare si sa acopere cheltuielile de judecata si orice alte cheltuieli care ar putea sa apara ca urmare a incalcarii de catre utilizatorul respectiv a clauzelor prezentului document.

2. Proprietatea intelectuala

Prin utilizarea acestui website recunoasteti ca donatorionline.ro si toate serviciile si produsele oferite sau comercializate prin intermediul donatorionline.ro au fost dezvoltate, compilate, pregatite, verificate, selectate si aranjate de catre Asociatia CIVITAS BISTRIȚA prin utilizarea unor metodologii care implica un consum substantial de efort, timp si bani si ca ele constituie proprietatea intelectuala a Asociației CIVITAS BISTRIȚA (dupa caz).
Continutul si designul donatorionline.ro, precum si orice alt material avand legatura cu donatorionline.ro trimis prin e-mail sau furnizat in orice alta modalitate (spre exemplu: ghiduri, articole, design si orice alte materiale) apartin Asociației CIVITAS BISTRIȚA si colaboratorilor sai (acolo unde acest lucru este specificat expres) si sunt protejate de legislatia privind proprietatea intelectuala. Cu exceptia situatiilor precizate expres in prezentul document, este interzisa copierea, utilizarea sau reproducerea continutului si designului donatorionline.ro fara a detine o permisiune scrisa prealabila in acest sens din partea Asociației CIVITAS BISTRIȚA. Este interzisa in orice situatii utilizarea numelui donatorionline.ro sau sau a oricaror derivari care fac trimitere la numele donatorionline.ro sau Asociația CIVITAS BISTRIȚA fara aprobarea scrisa prealabila a Asociației CIVITAS BISTRIȚA. Orice persoana fizica sau juridica poate contacta donatorionline.ro si poate transmite idei, sugestii sau materiale de orice natura, in limitele reglementarilor legale in vigoare. Trimitand orice informatie sau material catre donatorionline.ro sau Asociației CIVITAS BISTRIȚA, recunoasteti Asociației CIVITAS BISTRIȚA dreptul deplin, permanent si irevocabil de a modifica si utiliza informatiile sau materialele respective in orice mod considerat util sau necesar, inclusiv pentru a dezvolta si comercializa noi produse sau servicii bazate pe aceste informatii. Recunoasteti ca nu aveti nici un drept de a solicita orice forma de contraprestatie pentru aceste informatii sau documente. Pentru toate aceste informatii si materiale, garantati in mod explicit ca: (a) detineti sau controlati conform legii toate drepturile care va permit sa transmiteti informatiile sau documentele respective; (b) ca aceste informatii sau documente sunt adevarate; (c) ca utilizarea acestor informatii sau documente nu incalca prevederile prezentului document si nu afecteaza alte persoane.
Asociația CIVITAS BISTRIȚA si donatorionline.ro nu isi asuma nici o responsabilitate legata de aceste informatii sau materiale.

3. Utilizarea conţinutului ” donatorionline.ro ”

Este interzisa utilizarea donatorionline.ro si a serviciilor si produselor oferite sau comercializate prin intermediul donatorionline.ro in modalitati sau pentru atingerea unor scopuri care contravin normelor legale in vigoare sau prevederilor prezentului document.
Este interzisa copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afisarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum si orice modalitate de exploatare a donatorionline.ro, cu exceptia afisarii pe ecranul unui computer personal / telefon inteligent si imprimarea sau descarcarea, in scop personal si necomercial, a anumitor documente sau informatii explicit desemnate in acest scop, cu conditia pastrarii nemodificate a tuturor elementelor care fac referire la drepturile de proprietate intelectuala, alte drepturi de proprietate si conditiile de utilizare ale documentelor sau informatiilor respective.
Continutul donatorionline.ro poate fi vizualizat numai pentru folosinta personala a utilizatorului website- ului, lipsita de intentie comerciala.
Continutul donatorionline.ro are ca scop ajutarea unei persoane, aflate in dificultate si care are nevoie de o transfuzie de sange, prin oferirea de informatii care sa puna in legatura, direct sau indirect, persoana care are nevoie de transfuzie si persoana dispusa sa doneze sange, dintr-o anumita grupa sanguina.
Dreptul de utilizare a donatorionline.ro:
a) este individual (apartine numai utilizatorului care acceseaza donatorionline.ro si nu poate fi transmis in nici un fel unei alte persoane) si ne-exclusiv.
b) permite obtinerea anumitor materiale realizate de catre si donatorionline.ro si publicate prin intermediul donatorionline.ro sub forma de documente tiparite sau sub alte forme stabilite de si donatorionline.ro. Este interzisa comercializarea sub orice forma a acestor materiale.
c) nu permite reproducerea, modificarea sau afisarea precum si participarea la transferul, multiplicarea sau vanzarea de materiale realizate prin reproducerea, modificarea sau afisarea sub orice forma, in intregime sau partiala, a continutului donatorionline.ro. Fac exceptie cazurile in care Asociația CIVITAS BISTRIȚA acorda unui beneficiar nominalizat, in scris si in anumite conditii expres precizate, un drept explicit in acest sens. Pentru a solicita un astfel de drept, contactati Asociația CIVITAS BISTRIȚA folosind informatiile afisate in pagina de contact.
Este interzisa redistribuirea sau publicarea informatiilor si documentelor prezentate in cadrul donatorionline.ro sau sub numele donatorionline.ro fara acceptul scris prealabil al, indiferent de instrumentele prin intermediul carora se realizeaza distribuirea (radio, televiziune, presa scrisa, retele de calculatoare, afisarea in cadrul altor pagini web). Este interzisa utilizarea donatorionline.ro si a informatiilor oferite prin intermediul sau pentru crearea unei baze de date. Este interzisa utilizarea donatorionline.ro si a informatiilor oferite prin intermediul sau pentru a imbunatati calitatea altor informatii vandute sau oferite de un utilizator al donatorionline.ro catre terte parti.
Este interzisa utilizarea numelui donatorionline.ro si a Asociației CIVITAS BISTRIȚA precum si denumirile serviciilor oferite prin intermediul donatorionline.ro in orice mod care creeaza in mod eronat impresia ca exista o legatura directa intre persoana care utilizeaza aceste nume sau denumiri si proprietarii, administratorii sau angajatii Asociației CIVITAS BISTRIȚA sau donatorionline.ro.
Orice alta situatie neprecizata aici necesita consultarea si acordul prealabil al Asociației CIVITAS BISTRIȚA.
Persoanele fizice sau juridice responsabile de incalcarea prevederilor din prezentul document vor suporta prevederile legislatiei in vigoare in Romania.

4. Prelucrarea datelor cu caracter personal

Conform cerintelor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, modificata si completata si ale Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, in privinta acestui site, Asociatia are obligatia de a administra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra ori o alta persoana.
Scopul colectarii datelor este: crearea unei baze de date cu persoane dispuse sa doneze sange in cazul unor solicitari facute in acest scop.
Sunteti obligat(a) sa furnizati unele dintre aceste date (indicate explicit in anumite pagini din site) si puteti in mod optional sa furnizati alte informatii suplimentare (indicate in anumite pagini din site), toate aceste informatii fiind necesare pentru crearea unei baze de date cu persoane (donatori) dispuse sa doneze sange in cazul in care exista o nevoie in acest sens, exteriorizata prin contactarea acestora, direct sau indirect, personal sau prin intermediari, de catre persoane care au nevoie de transfuzii.
Persoanele dispuse sa doneze sange (denumite in continuare in acest document “donatori”) vor furniza catre donatorionline.ro si Asociația CIVITAS BISTRIȚA informatii personale (nume si prenume, CNP, localitatea de domiciliu, grupa de sange, data ultimei donari, numar de telefon, e-mail), manifestandu-si astfel disponibilitatea de a fi inscrisi in lista de donatori disponibili si de a fi contactati pentru a dona sange. Refuzul furnizarii informatiilor obligatorii de catre donatori determina imposibilitatea inregistrarii in baza de date si contactarea donatorilor in scopul solicitarii donarii de sange.
Persoanele ca solicita donarea de sange, pentru ele sau pentru un tert, (denumite in continuare solicitanti) vor furniza catre donatorionline.ro si Asociatia CIVITAS BISTRIȚA informatii personale (nume si prenume, CNP, localitatea de domiciliu, numar de telefon, e-mail).
Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre operator si sunt comunicate numai urmatorilor destinatari: angajatii si anumiti colaboratori ai Asociatia Asociației CIVITAS BISTRIȚA care se ocupa de gestionarea bazei de date si de furnizarea si de intretinerea infrastructurii legate de serviciile pe internet oferite pe acest site, precum si anumite categorii de utilizatori ai serviciilor pe internet, functie de conditiile de utilizare ale fiecarui serviciu.
Urmatoarele informatii ale donatorilor (nume si prenume, localitatea de domiciliu, grupa de sange,
numar de telefon si/sau e-mail) vor putea fi comunicate solicitantilor (persoanelor care solicita donarea de sange), pentru ca acestea sa poata contacta donatorii in acest scop, functie de conditiile de utilizare stabilite de donatori.
Urmatoarele informatii ale solicitantilor (nume si prenume, localitatea de domiciliu, grupa de sange,
numar de telefon si/sau e-mail) vor putea fi comunicate persoanelor donatorilor care solicita donarea de sange, pentru ca acestea sa poata contacta donatorii in acest scop, functie de conditiile de utilizare stabilite de solicitanti.
Conform Legii nr. 677/2001, beneficiati de dreptul de acces, de interventie asupra datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale si dreptul de a va adresa justitiei. Totodata, aveti dreptul sa va opuneti prelucrarii datelor personale care va privesc si sa solicitati stergerea datelor. Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa, datata si semnata, la sediul Asociației CIVITAS BISTRIȚA din municipiul Bistrita, Bld. Republicii, nr.14, sc.A, ap.4, judetul Bistrita-Nasaud.
Daca unele din datele despre dumneavoastra sunt incorecte, va rugam sa ne informati cat mai curand posibil.

5. Buletinele informative electronice

Donatorionline.ro poate transmite parti din continutul sau prin buletine informative transmise prin intermediul postei electronice (e-mail). Utilizarea informatiilor transmise prin intermediul buletinelor informative se va realiza in concordanta cu prevederile prezentului document.
Respectarea procedurii de abonare la buletinele informative al donatorionline.ro echivaleaza cu acceptarea explicita a dreptului Asociației CIVITAS BISTRIȚA si/sau a operatorilor sai de marketing direct de a pastra, prelucra si utiliza datele furnizate in momentul abonarii in conditiile Legii 677/2001.
Prin abonarea la buletinele informative al donatorionline.ro sunteti de acord sa fiti inclusi in baza de date a Asociației CIVITAS BISTRIȚA si sa primiti ocazional informatii promotionale prin e-mail sau posta. Membrii inscrisi in baza de date certifica faptul ca isi cunosc drepturile conferite de Legea nr. 677/2001 privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. Asociația CIVITAS BISTRIȚA poate detine informatii despre Dumneavoastra, oferite de Dumneavoastra printr-un formular de inregistrare. Aceste informatii pot include, printre altele, numele, adresa, numere de telefon etc.
Informatiile despre Dumneavoastra pot fi folosite doar in scopurile mentionate la Punctul 4 (Prelucrarea datelor cu caracter personal) precum si in scopuri asociate comercializarii si promovarii serviciilor si/sau produselor donatorionline.ro si ale Asociației CIVITAS BISTRIȚA, cum ar fi: procesarea cererilor Dumneavoastra; oferirea de produse si/sau servicii catre Dumneavoastra; facturare; solutionarea cererilor, intrebarilor sau a reclamatiilor facute de catre Dumneavoastra; contactarea Dumneavoastra (inclusiv prin posta, e-mail sau telefon) in legatura cu oferte de produse si servicii ale donatorionline.ro si ale Asociației CIVITAS BISTRIȚA;
inregistrarea informatiilor despre Dumneavoastra in vederea alocarii sau oferirii recompenselor, reducerilor si/sau a altor beneficii.

6. Tranzacţii

Donatorionline.ro poate fi folosit de catre unii dintre partenerii sai de afaceri drept baza pentru vanzarea sau promovarea unor produse si servicii. In aceasta situatie, contractul care va reglementa relatia dintre cumparator si furnizorul de produse si servicii respectiv nu va implica donatorionline.ro si Asociației CIVITAS BISTRIȚA.

7. Înregistrare, parole si responsabilităţi

Ca parte a procesului de inregistrare necesar pentru obtinerea accesului la anumite portiuni ale donatorionline.ro, utilizatorul trebuie sa-si aleaga un set de informatii de accesare (Nume de utilizator si Parola). In acest scop, trebuie furnizate anumite informatii necesare pentru inregistrare, informatii care trebuie sa fie adevarate, complete si actualizate. Numele de utilizator sau Parola trebuie sa nu fi fost deja alese de un alt utilizator al donatorionline.ro si sa nu fie considerate ofensatoare sau nepotrivite de catre Asociația CIVITAS BISTRIȚA poate refuza sa permita accesul daca o parte din informatiile furnizate in procesul de inregistrare nu pot fi verificate.
Aceste informatii de accesare sunt confidentiale. Utilizatorul care a obtinut aceste informatii in urma abonarii se angajeaza sa protejeze confidentialitatea lor si sa nu le comunice nici unei alte persoane. Utilizatorul respectiv este in intregime responsabil pentru folosirea si activitatea desfasurata prin intermediul contului sau de utilizator.
Fiecare set de informatii de accesare (Nume de utilizator si Parola) permit accesarea donatorionline.ro de catre un singur utilizator. Este interzisa utilizarea in comun a informatiilor de accesare. Donatorionline.ro nu permite accesul mai multor utilizatori sau accesul unei retele de calculatoare (LAN) la continutul sau. In situatia in care astfel de situatii sunt descoperite, isi rezerva dreptul de a anula sau a suspenda accesul furnizat de respectivele informatii de accesare, fara posibilitatea returnarii sumelor de bani care au ramas nefolosite din abonamentul platit, daca este cazul.
Va recomandam sa nu dezvaluiti nimanui informatiile de accesare. Donatorionline.ro si Asociația CIVITAS BISTRIȚA nu va va cere niciodata informatiile de accesare in mesaje sau telefoane nesolicitate. Va sfatuim sa nu dezvaluiti aceste informatii persoanelor care va cer acest lucru. Ori de cate ori aveti posibilitatea, utilizati butonul “Iesire” si inchideti fereastra programului de navigare pe Internet (browser) atunci cand nu mai doriti sa vizualizati continutul donatorionline.ro.
In cazul functionarii necorespunzatoare a informatiilor de accesare a donatorionline.ro (imposibilitatea accesarii website-ului, lipsa accesului la anumite servicii incluse in abonamentul detinut de utilizator etc.), abonatul trebuie sa anunte cat mai curand donatorionline.ro sau Asociației CIVITAS BISTRIȚA, care va comunica in cel mai scurt timp posibil momentul cand problema identificate va fi rezolvata.
In cazul pierderii informatiilor de accesare, aceasta situatie trebuie anuntata catre donatorionline.ro sau Asociației CIVITAS BISTRIȚA printr-o notificare oficiala transmisa prin posta cu confirmare de primire la adresa precizata in pagina de contact. Pana cel tarziu la finalul urmatoarei zile lucratoare dupa ziua primirii notificarii de catre Asociația CIVITAS BISTRIȚA, va fi realizat un nou set de informatii de accesare care va fi trimis prin posta recomandata cu confirmare de primire catre abonat.
Din pacate, nici o transmisie de date prin intemediul Internet-ului nu poate fi garantata a fi absolut sigura. In consecinta, in ciuda eforturilor donatorionline.ro si Asociației CIVITAS BISTRIȚA de a proteja informatiile furnizate de abonati, nu poate fi asigurata sau garantata securitatea totala a informatiilor transmise de abonati catre donatorionline.ro, catre si de la serviciile online sau produsele accesibile din donatorionline.ro. Va rugam sa aveti in vedere faptul ca orice informatie trimisa catre noi se va face pe propriul risc al utilizatorului.

8. Modificarea continutului sau a conditiilor de utilizare

Asociația CIVITAS BISTRIȚA isi rezerva dreptul de a modifica, adauga, suspenda sau sterge portiuni ale continutului donatorionline.ro sau de a schimba specificatiile tehnice legate de utilizarea donatorionline.ro in orice moment. De asemenea, Asociația CIVITAS BISTRIȚA isi rezerva dreptul de a restrictiona, temporar sau permanent, accesul utilizatorilor la o parte sau la intregul continut al donatorionline.ro.
Prezentul document poate fi modificat in orice moment, fara o notificare a utilizatorilor donatorionline.ro. Cea mai recenta versiune a Termenilor si Conditiilor de Utilizare poate fi accesata in documentul publicat in aceasta pagina.

9. Forta majora

Donatorionline.ro este un serviciu activ non-stop (24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana). Donatorionline.ro poate suferi intreruperi temporare ale functionarii in scopul realizarii de activitati de intretinere.
Asociația CIVITAS BISTRIȚA nu poate fi facut responsabil pentru nici o intarziere sau eroare in continutul furnizat de catre donatorionline.ro sau de catre publicatiile aparute in legatura directa cu donatorionline.ro, daca intarzierea sau eroarea a rezultat direct sau indirect din cauze care nu depind de vointa sau Asociația CIVITAS BISTRIȚA. Aceasta exonerare include, dar nu se limiteaza la: erorile de functionare al echipamentului tehnic utilizat de catre Asociației CIVITAS BISTRIȚA, functionarea defectuoasa sau oprirea serverelor pe care este postat donatorionline.ro, lipsa functionarii conexiunii la Internet, actiunea virusilor informatici, accesul neautorizat in sistemele donatorionline.ro, erorile de operare, greva etc.

10. Diverse

Prin verificarea informatiilor din donatorionline.ro, Asociația CIVITAS BISTRIȚA urmareste permanent sa ofere informatii actualizate si corecte. In cazul aparitiei oricaror erori de aceasta natura, utilizatorii sunt invitati sa anunte un reprezentant al donatorionline.ro, care va verifica in cel mai scurt timp posibil situatia semnalata si va opera eventualele corectii necesare. In acest scop va invitam sa utilizati pagina de contact.
Servicii cu termeni de utilizare distincti
Unele servicii oferite de donatorionline.ro pot face obiectul unor termeni si conditii de utilizare diferiti, care vor fi afisate in cazul fiecarui astfel de serviciu la loc vizibil putand fi studiati inainte de folosirea serviciului.
In particular, va recomandam sa cititi Termenii si conditiile de utilizare ale serviciului de informare oferit de catre donatorionline.ro, la adresa http://donatorionline.ro.
Publicitatea in donatorionline.ro
In interiorul continutului donatorionline.ro pot fi incluse sectiuni publicitare in care se vor afisa mesaje publicitare ale unor terte persoane Asociația CIVITAS BISTRIȚA nu este responsabil in nici o masura pentru continutul acestor mesaje publicitare. De asemenea, nu este responsabil pentru continutul paginilor web la care se face trimitere din continutul donatorionline.ro.
Notificari
Orice notificare oficiala catre donatorionline.ro sau Asociației CIVITAS BISTRIȚA trebuie trimisa in scris, prin intermediul postei sau al faxului, la adresa sau numarul de fax mentionate in pagina de contact.
Orice alta modalitate de contact are caracter neoficial si va fi considerata ca avand doar un rol de informare generala.

11. Legea aplicabila si jurisdicţia

Drepturile si obligatiile stabilite prin prezentul document pentru donatorionline.ro si Asociației CIVITAS BISTRIȚA, pe de o parte, si fiecare utilizator al donatorionline.ro, pe de alta parte, precum si toate efectele juridice pe care le produce prezentul document vor fi interpretate si guvernate de legea romana in vigoare.
Orice litigiu care are ca obiect drepturile si obligatiile stabilite prin prezentul document va fi adus spre solutionare in fata instantelor romanesti.
Daca una sau mai multe prevederi ale prezentului document sunt dovedite ca nu se incadreaza in prevederile legale in vigoare sau ca nu pot fi aplicate pe deplin, acestea vor fi aplicate in masura maxima posibila, iar toate celelalte prevederi ale prezentului document vor ramane in vigoare.
derea temporara in cazul donarii de sange vizeaza persoanele nescolarizate, care nu isi pot da consimtamantul cu privire la donare, cat si persoanele care au suferit de boli infectioase. Astfel, acestea sunt excluse timp de minim 2 saptamani de la data recuperarii complete. Boli infectioase care presupun excluderea temporara de la donarea de sange, pe durate variabile de timp, sunt: osteomielita, toxoplasmoza, febra reumatica, febra mai mare de 37,5 C, afectiuni gripale, malaria etc. Evita sa donezi sange dupa ce ai avut o interventie stomatologica. Daca interventie a fost minora asteapta 24 de ore inainte de a dona sange. Daca a fost vorba de o interventie mai complexa, cel mai bine este sa astepti o luna. Fara piercinguri (ornamente inplantate), fara tatuaje facute cu cel putin sase saptamani inainte de donare, sa nu fi avut relatii sexuale neprotejate cu mai mult de doi parteneri, de acelasi sex sau diferiti, sa nu fi avut relatii sexuale cu parteneri platiti.