„Acum mai bine de 2.000 de ani, Hristos și-a dat sângele ca să ne mântuiască. Ce putem noi face e să dăruim un pic din sângele nostru pentru ca alți semeni de-ai noștri să poată trăi. Alătură-te și tu, donează sânge, dăruiește viață!”
Am auzit expresia în timp ce urmăream pe net un filmuleț făcut de un preot, ce transmitea îndemnul la donare voluntară. Si fiindcă „donatorionline.ro” se relansează în haine noi, noi să fie articolele de prezentare.
Deci…De ce este permanentă nevoia de sânge?
Pentru că tot timpul există în spitale, numeroase urgențe medicale care necesită transfuzii de sânge: accidente, hemoragii, operații și transplanturi de organe, nașteri cu complicații, pacienți cu anemii severe, cancer, arsuri, etc.
Si în definitiv, fiecare dintre noi poate avea nevoie de sânge la un moment dat și nu trebuie să ne imaginăm că sângele este acolo, în frigider, pentru noi și ne așteaptă, dar donat de alții!
Dar…De ce este importantă donarea?
Pentru că tot timpul este nevoie de sânge:
-cineva are nevoie de sânge o dată la 3 secunde. In medie, este nevoie de 500.000 de unităti anual, în România. In București, necesarul zilnic este de 1.000 de unități. Iar anul trecut doar 66% din cerere a fost acoperită. Nu există substitut pentru sângele uman.
-60% din populație va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieții, cu toate că doar 2% din populație donează sânge.
-dezastre ca accidentele de mașină, incendiile sau alte traume de acest gen se întâmplă, din nefericire, în fiecare zi, iar victimele acestor dezastre au nevoie de sânge, și de puține ori se întâmplă să aibă nevoie doar de o unitate de sânge.
-dacă donatorii eligibili ar dona sânge periodic, de la patru până la șase ori pe an, necesarul unităților de sânge ar fi acoperit, iar problema insuficienței unităților de sânge ar fi de domeniul trecutului.
Sângele este perisabil, este nevoie de donații în fiecare zi.
Sângele are o durată de viață limitată. Diferitele componente ale sângelui pot fi folosite pe perioade cuprinse între 5 zile și câțiva ani.
Trombocitele trebuiesc folosite în maximum 5 zile de la donare.
Celulele roșii pot fi păstrate la rece pentru maximum 42 de zile. Celulele roșii inghețate pot fi păstrate până la maxim 10 ani, dar datorită costurilor pe care le implică, doar o mică parte din rezerva de sânge poate fi înghețată.
Plasma este în general inghețată și se folosește pe parcursul unui an.
De ce este benefică donarea de sânge pentru donator?
În primul rând, beneficiați de un control medical și de unele analize gratuite: înainte de donare – grupa de sânge, glicemia, hemoglobina, trombocite și leucocite; după donare – testarea pentru virușii hepatitelor B și C, HIV și HTLV (virusul care dă leucemie), sifilis și TGP (o analiză importantă pentru ficat); o dată pe an – un set gratuit de analize de sânge. De asemenea, donarea împrospătează sângele (organismul va produce ulterior celule sangvine noi) și întărește imunitatea.
Mai multe studii au arătat și scăderea riscului de boli cardiovasculare (inclusiv atac de cord, AVC, ateroscleroză) și diminuarea riscului de cancer. La o donare, corpul arde aproximativ 650 de calorii, iar nivelul colesterolului, al trigliceridelor precum și vâscozitatea sângelui sunt îmbunătățite. Bărbații și femeile post-menopauză beneficiază și de reglarea nivelului de fier din sânge. În plus, dacă vreodată donatorul va suferi o hemoragie, corpul său va reacționa mult mai bine, fiind deja obișnuit cu pierderea controlată, periodică de sânge de la donare. Beneficiile pentru sănătatea donatorului sunt cu atât mai mari cu cât donările sunt mai regulate.
Chiar dacă nu puteți dona, puteți fi totuși de mare ajutor informându-vă și vorbind altora despre importanța acestui act caritabil profund umanitar și creștin.
– îmbunătăţirea stării de sănătate şi încurajarea unui stil de viaţă sănătos;
– creşte stima de sine – devine un model pentru ceilalţi – putându-i motiva şi pe alţii să doneze;
– beneficiază de recunoaştere din partea societăţii;
De ce este benefică donarea de sânge pentru pacient?
– pentru ca poate sa ii salveze viaţa sau poate sa ii îmbunătăţeasca starea de sănătate
– acces echitabil la sânge sigur înclusiv în situaţiile de urgenţă şi dezastre
– reduce riscul complicaţiilor imunologice
– scade presiunea asupra familiei pacientului de a găsi donatori
– susţine spiritul de generozitate putând deveni la rândul său un viitor potenţial donator
Donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat.
Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:
Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România;
Să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-62 ani;
Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100kg femeile şi 60 – 110kg bărbaţii;
Tensiune arterială sistolică să fie între 10 şi 18 mmHg;
Să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale;
Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;
Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării;
Să nu ai/să nu fi avut următoarele: Afecţiuni cardiovasculare; Afecţiuni ale sistemului nervos central; Tendinţa patologică la sângerare; Afecţiuni ale tractului gastrointestinal; Afecţiuni ale tractului genitourinar; Afecţiuni hematologice; Afecţiuni renale; Afecţiuni metabolice şi endocrine; Afecţiuni ale sistemului respirator; Alergii; Afecţiuni reumatologice şi imunologice; Afecţiuni dermatologice; Intervenţii chirurigicale; Boli profesionale; Boli infecţioase şi parazitare; Afecţiuni maligne; Encefalopatie spongiforma transmisibilă;
Conform legestart.ro, persoanele care prezintă afecţiuni cronice de diferite tipuri, dar şi acelea care provin sau care au locuit în ţări africane, precum Camerun, Ciad, Congo, Guineea Ecuatoriala, Gabon, Niger sau Nigeria, nu sunt eligibile pentru a dona sânge; persoanele din detenţii pot dona la un an după eliberare.
Excluderea temporară în cazul donării de sânge vizează persoanele neşcolarizate, care nu îşi pot da consimţământul cu privire la donare, cât şi persoanele care au suferit de boli infecţioase. Astfel, acestea sunt excluse timp de minim 2 săptămâni de la data recuperării complete. Boli infecţioase care presupun excluderea temporară de la donarea de sânge, pe durate variabile de timp, sunt: osteomielita, toxoplasmoza, febra reumatică, febra mai mare de 37,5 C, afecţiuni gripale, malaria etc.
Evită să donezi sânge după ce ai avut o intervenţie stomatologică. Dacă intervenţie a fost minoră asteaptă 24 de ore înainte de a dona sânge. Dacă a fost vorba de o intervenţie mai complexă, cel mai bine este să aştepţi o lună. Fără piercinguri (ornamente implantate), fără tatuaje făcute cu cel puţin şase săptămâni înainte de donare, să nu fi avut relaţii sexuale neprotejate cu mai mult de doi parteneri, de acelaşi sex sau diferiţi, să nu fi avut relaţii sexuale cu parteneri plătiţi.